הרי הדולומיטים ידועים בנופיהם המדהימים, פסגותיהם הגבוהות ושבילי ההליכה הציוריים שמזמינים מטיילים לחקור את יופיו הפראי של האזור ההררי הזה. בין מסלולי ההליכה הרבים בדולומיטים, בולט מסלול ההליכה לפסגת טולן, שמציע חוויה המשלבת נוף עוצר נשימה עם הזדמנות לחקור את קבוצת אודל (גייסלר) המעט פחות מוכרת בעמק פונהס. הטיפוס לפסגת טולן (2,656 מטרים) מעניק למטיילים נוף פנורמי רחב של ההרים והעמקים שמסביב.
תחילת הדרך: נקודת המוצא ותיאור השביל
מסלול ההליכה לפסגת טולן מתחיל בכפר הקטן סנטה מדלנה, הממוקם בעמק פונהס, עמק ציורי הנחשב לאחד מהפנינים הנסתרות של הדולומיטים. העמק ידוע באווירתו השלווה והנופים המושלמים שלו, מה שהופך אותו לבסיס אידיאלי למטיילים שמחפשים שקט ושלווה הרחק משבילי הטיולים העמוסים יותר באזור.
מסנטה מדלנה, השביל מוביל אל תוך קבוצת אודל, שם תצורות הסלע הגבוהות והמרעות האלפיניות מציירות תמונה של יופי פראי. הטיפוס לפסגת טולן הוא בינוני בדרגת הקושי, ומתאים למטיילים מנוסים המוכנים לטיפוס תלול ולשטח מחוספס. השביל מסומן היטב, עם סדרת שלטי הכוונה שמובילים את המטיילים דרך יערות, שדות מרעה ורכסים סלעיים.
הטיפוס: הדרך לפסגה
הטיפוס לפסגת טולן הוא חוויה מתגמלת, כאשר כל צעד מקרב את המטיילים לנופים הפנורמיים המרהיבים שמחכים בפסגה. השביל מתחיל בתוך יערות צפופים, ולאט לאט נפתח ומוביל לשדות מרעה רחבים המלאים בפרחי בר. בדרך, ניתן להבחין בחיות בר מקומיות כמו מרמיטות וצפירים, מה שמוסיף לתחושת ההרפתקה.
כשהשביל נעשה תלול יותר, הנוף משתנה לאזור אלפיני יותר. תצורות סלע חדות מתנשאות מעל, והשביל הופך צר ומוביל במעלה ההר. הטיפוס האחרון לפסגת טולן דורש מעט טיפוס ידיים, עם קטעים המצריכים זהירות רבה. עם זאת, המאמץ משתלם. בהגעה לפסגה, המטיילים נהנים מנופים שאין כמותם על קבוצת אודל/גייסלר, כמו גם על העמקים והרי הסביבה.
בפסגה: נוף שאין כמוהו
בפסגת טולן, המטיילים זוכים לנוף פנורמי מרהיב מהיפים ביותר בדולומיטים. מנקודת תצפית זו, פסגותיהן המשוננות של קבוצת אודל/גייסלר עולות גבוה לשמיים, ויוצרות ניגוד חד עם העמקים הירוקים שמתחת. בימים בהירים, ניתן לראות עד להרי האלפים האוסטריים בצפון ולמרמולדה, הפסגה הגבוהה ביותר בדולומיטים, בדרום.
המרחב הפתוח בפסגה הוא המקום המושלם לעצור, ליהנות מארוחת צהריים קלה ולהתפעל מהנופים הרחבים. השלווה שבמקום, בשילוב עם יופיו הרב של האזור, יוצרת רגע של השתהות והתבוננות, שנשאר עם המטיילים זמן רב לאחר שהם יורדים מההר.
הירידה: בחזרה לסנטה מדלנה
הירידה מפסגת טולן חוזרת באותו שביל חזרה לסנטה מדלנה, ומאפשרת למטיילים ליהנות מהנוף מזווית שונה. כאשר אור אחר הצהריים שופך גוונים זהובים על השדות והיערות, הדרך חזרה קסומה לא פחות מהטיפוס. השקט והשלווה שבעמק מספקים סיום מושלם ליום מרגש בהרים.
למטיילים המעוניינים להאריך את מסעם, ישנם מספר שבילים נוספים באזור עמק פונהס, כל אחד מהם מציע נופים וחוויות ייחודיות. שביל אדולף מונקל, למשל, מספק מסלול הליכה קל יותר עם נופים מדהימים לא פחות של קבוצת אודל/גייסלר, והוא אפשרות מצוינת למי שיש לו יותר זמן לחקור.
הכנות למסלול: מה להביא ומתי לצאת
התקופה הטובה ביותר לטייל במסלול לפסגת טולן היא בין יוני לספטמבר, כאשר מזג האוויר נוח והשבילים פנויים משלג. בתקופה זו, שדות המרעה האלפיניים פורחים במלואם, ומוסיפים פיצוץ של צבע לנוף. עם זאת, על המטיילים להיות תמיד מוכנים לשינויים פתאומיים במזג האוויר, מכיוון שמזג האוויר בהרים עלול להיות בלתי צפוי.
ציוד הליכה מתאים הוא חיוני למסלול לפסגת טולן. נעלי הליכה חזקות עם אחיזה טובה הן הכרחיות עבור הקטעים הסלעיים שבשביל, ומקלות הליכה יכולים להיות מועילים הן לעלייה והן לירידה. חשוב גם להביא מספיק מים, מכיוון שיש מעט מקומות למילוי מים לאורך השביל. מומלץ גם להצטייד במעיל קל ובשכבות לבוש נוספות, מכיוון שהטמפרטורות עשויות להשתנות לאורך היום.
סיכום: הרפתקה בלתי נשכחת
המסלול לפסגת טולן מציע הרפתקה בלתי נשכחת למי שמחפש לחוות את יופיים ושלוותם של הדולומיטים. עם שביל מאתגר אך מתגמל, נופים עוצרי נשימה וסביבה שקטה, אין זה מפתיע שהטיול הזה נחשב לאחד הטובים באזור. בין אם אתם מטיילים מנוסים המחפשים אתגר חדש ובין אם אתם פשוט אוהבי טבע המבקשים להתנתק מההמולה ולמצוא שלווה בהרים, המסלול לפסגת טולן יותיר עליכם רושם שלא יישכח.
הטיול הזה הוא פנינה נסתרת אמיתית בדולומיטים, ומציע הזדמנות ייחודית לחקור את קבוצת אודל/גייסלר הפחות מוכרת תוך הנאה מהנופים המרהיבים ביותר באזור. למי שמחפש להתעמק בטבע ולהתרחק מההמונים, מסלול ההליכה לפסגת טולן הוא הרפתקה שאסור לפספס.